';
Preloader logo
Wat is Kubb?

Wat is Kubb?

Kubb is een spel waarbij je houten blokken van elkaar om moet gooien, dit spel komt uit Zweden.

 

Korte uitleg van de regels

Je speelt Kubb op een veld van meestal 5 bij 8 meter, meestal gras, maar sneeuw, gravel of zand kan ook. Je kunt het spel met 2 tot 12 spelers spelen, in twee teams. Als team begin je met 5 houten blokken (kubbs), geplaatst op jullie achterlijn. In het midden van het veld staat een groot blok, de koning. Je krijgt 6 houten werpstokken, waarmee je de blokken van het andere team om de beurt moet omgooien. Omgegooide kubbs worden weer in het speelveld geworpen en weer overeind gezet. Deze moeten omgegooid worden, voordat een team op de kubbs op de achterlijn mag mikken. Als het gelukt is om alle blokken van het andere team om te gooien, mag je proberen de koning om te gooien. Lukt je dat, dan heb je gewonnen.

Geschiedenis

Er gaan verhalen rond dat het spel al in de middeleeuwen op het Zweedse eiland Gotland werd gespeeld, bij het verzamelen van het brandhout. In de jaren 90 werden de eerste spellen geproduceerd voor de commercie en werd Kubb snel populair. Sinds 1995 wordt er jaarlijks een WK georganiseerd op Gotland, sinds 2004 een NK in Nederland en sinds 2007 een BK in België.

Verspreiding

Steeds meer mensen in Nederland maken kennis met Kubb. De een is het tegen gekomen op vakantie in Zweden of een ander land in Scandinavië, de ander zag het gewoon ergens op een camping in Nederland. In Zweden schijnt het volkssport nummer 1 te zijn. In Nederland wordt het gelukkig ook steeds populairder.

De naam “kubb”

Het woord ‘kubb’ betekent ‘houten blok’ in het Gotlands dialect van het Zweeds. Maar hoe spreek je dit woord nou goed uit? Voor wat het waard is: ik heb ergens gelezen dat je de ‘u’ in dit woord uitspreekt als de ‘oo’ in het Engelse woord ‘wood’.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.