';
Preloader logo
Acrogym

Acrogym

Acrogym is een relatief nieuwe sport binnen gymnastiek. Het is te omschrijven als een combinatie van turnen, dansen en acrobatiek. Maar om echt goed te weten wat acrogym inhoudt, moet je het zelf ervaren. Naast turnen, dansen en acrobatiek, moet je ook lenigheid kunnen combineren met specifieke kracht, zoals coördinatie in de lucht. Ook is lef en vertrouwen op je partner zeer belangrijk in deze sport. Wat acrogym nou echt leuk maakt? Je doet het nooit alleen! Je werkt altijd samen in teams en hierbij is vaak sprake van jong en oud door elkaar heen, maar ook groot en klein.

Teams

Voor acrogym zijn er verschillende teamsamenstellingen mogelijk. De groepen waarin deze worden ingedeeld zijn:

  • Dames paar (2 vrouwen)
  • Dames trio (3 vrouwen)
  • Heren paar (2 mannen)
  • Heren groep (4 mannen)
  • Mix paar (een jongen en een meisje)

Niveaus

Binnen acrogym zijn er 5 niveaus te onderscheiden. Het laagste niveau is het recreatieve niveau, dat binnen deze sport als E-niveau wordt aangeduid. In dit niveau zijn de liften, sprongen en individuele delen zeer simpel. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de specifieke delen, kun je doorstromen naar de hogere niveaus. Deze lopen van D-, naar C-, B- en als hoogste niveau het A-niveau. In het A-niveau nemen damesduo’s het alleen op tegen andere damesduo’s, maar in het E-niveau turnen alle paren tegen elkaar. Alleen de teams heren groep en dames trio blijven apart.

Naast de niveaus wordt er ook geselecteerd op leeftijd. Binnen de acrogym kun je behoren tot de junioren of de senioren. Per niveau is er vastgesteld wanneer je als junior of als senior mee kan doen aan wedstrijden. Wel geldt dat je minimaal 8 jaar oud moet zijn om mee te kunnen doen aan een wedstrijd in het recreatieve E-niveau. Ook lopen de niveaus iets anders voor mensen van wie de onder partner(s) jonger zijn dan 16 jaar. Hier wordt onder andere gewerkt met het A-beloften niveau, wat een aanloop is naar het hoogste A-niveau.

Oefeningen

Bij acrogym worden oefeningen uitgevoerd op een vierkante verende vloer van 12 bij 12 meter. Elke groep of paar heeft zijn eigen oefeningen en voert deze op muziek uit. De totale oefening bevat twee of drie oefeningen en mag niet langer duren dan 2 minuten en 30 seconden. Jeugdgroepen voeren een oefening op in 2 minuten.

Qua oefeningen zijn er drie mogelijkheden; de balans oefening, dynamische oefening en een combinatie oefening. Een balans oefening bevat, naast behendigheid, lenigheid en dans, vooral evenwichtsdelen, waarbij de onder partner de boven partner in evenwicht houdt. Er wordt een bepaalde houding aangenomen die minimaal 3 seconden vastgehouden moet worden.

Een dynamische oefening wordt ook wel tempo genoemd. Deze bevat meer dynamische elementen waarbij de onder partner de boven partner in de lucht werpt. De partners moeten ook synchroon tumblen, dit houdt in dat de partners een aaneenschakeling van turnoefeningen uitvoeren. In een combinatie oefening worden zowel balans- als tempo-elementen uitgevoerd.

Wedstrijden

Tijdens een wedstrijd worden de oefeningen op muziek getoond aan een jury. Per niveau is het verschillend hoeveel oefeningen er uitgevoerd worden. D/E voeren alleen combinatie oefeningen uit, B/C en de A-jeugd voeren een balans en dynamische oefeningen uit en beoefen je acrogym op A niveau als senior of junior dan voer je een balans-, dynamische en een combinatie oefening uit.

De juryleden geven punten voor moeilijkheid, techniek en artistiek. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de individuele uitgevoerde elementen. In de moeilijkheidsgraad wordt gewerkt met vaste waardes voor bepaalde oefeningen, waarbij vooraf al is doorgegeven aan de jury welke oefeningen gedaan worden. De technische juryleden kijken naar individuele- en partnerelementen zoals balansverstoringen, stapjes, lichaamsspanning, correct werpen en vangen etc. De artistieke juryleden kijken naar de artistieke waarde van een oefening. Hierbij gaat het om de totale choreografie, het afstemmen van de oefening met de muziek, gebruik van het vloeroppervlak, variatie in tempo en beweging, presentatie, correctheid van kleding, verassende elementen etc.

Daarnaast kijkt het hoofd van de jury mee tijdens de oefening en houdt zelf ook alle aftrekpunten op technisch en artistiek vlak bij. Ook kan hij of zij nog aftrekken geven voor bepaalde punten. Mocht hier gebruik van worden gemaakt, zullen deze worden afgetrokken van het totaalcijfer. Acrogym klinkt misschien best wel ingewikkeld, maar lijkt het je leuk? Zoek dan vooral eens contact met een vereniging bij jou in de buurt en probeer het uit!

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.