';
Preloader logo
Atletiek

Atletiek

Atletiek is misschien wel één van de meest diverse sporten! Het wordt ook wel ‘de moeder der sporten’ genoemd omdat het de menselijke basisbewegingen (lopen, springen, werpen) omvat. Atletiek is zowel een duur- als een krachtsport. Dit betekent dat je niet alleen een goede conditie opbouwt, maar ook veel kracht nodig hebt. Atletiek is een wedstrijdsport, maar de atletiek in brede zit kan ook recreatief uitgevoerd worden. Voorbeelden van recreatieve atletiek zijn: de loopsport, sportief wandelen en Nordic Walking.

Hoe is atletiek ontstaan?

Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld. De Kretenzers (bewoners van Kreta) deden als eersten aan atletiek rond 1500 jaar voor christus. De sport was oorspronkelijk nauw verboden met de Griekse Olympische spelen. Op de spelen kwamen vanaf 776 voor Christus elke vier jaar de beste atleten uit op een vijfkamp (hardlopen, verspringen, worstelen, speerwerpen, discuswerpen). Op de eerste moderne Olympische Spelen was atletiek ook een onderdeel en nog steeds is het één van de belangrijkste sporten op de Olympische spelen.

Atletiekbaan

Outdoor atletiekbanen zijn meestal ovaal gevormd, 400 meter lang en bevat een rechte spintbaan voor afstanden tot en met 110 meter. Op het middenterrein worden werp- en springonderdelen beoefend. Indoor atletiekbanen hebben een lengte van 200 meter en binnen de baan is er een sprintbaan en zijn de faciliteiten voor de werp- en springonderdelen. Kogelstoten gebeurt op de indoorbaan, maar is hier lastiger dan buiten. Hierdoor is het moeilijker om geldig te stoten.

Atletiekonderdelen

Er zijn diverse onderdelen op wedstrijdniveau binnen de atletiek. Deze kunnen plaatsvinden op de atletiekbaan, de weg of in het vrije veld. Er zijn in totaal 24 olympische atletiekonderdelen die zijn onderverdeeld in:

  • Looponderdelen met diverse afstanden: gewone looponderdelen, hindernislopen, snelwandelen, estafettes
  • Springonderdelen: hoogspringen, polsstokhoogspringen, verspringen, hinkstap-springen
  • Werponderdelen: balwerpen, kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen, kogelslingeren
  • Meerkampen: vijfkamp, zevenkamp, tienkamp, veertienkamp, twintigkamp

Wanneer je de atletiek als sport beoefent is het niet verplicht om aan alle onderdelen mee te doen. De meeste sporters zijn binnen een categorie op 1 of een paar onderdelen gespecialiseerd. Zo is Dafne Schippers gespecialiseerd op de 100, 200 en de 4×100 meter estafette bij de loopnummers. Alleen bij de meerkamp voer je meerdere onderdelen, uit verschillende categorieën uit.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.