Badminton

Badminton

Badminton is een sport waar de meeste mensen op jonge leeftijd mee in contact komen, namelijk op de middelbare school. Op vele scholen krijgen de leerlingen les in badminton bij de gymles. Misschien heb jij dat nu bij gymnastiek, krijg je dat nog of heb je dat al gehad. Badminton is een sport met een racket en een shuttle, de shuttle kan bestaan uit nylon of veren. De sport wordt alleen binnen in een zaal gespeeld, waarom denk je dat dit is? Als je denkt dat het door de wind komt, dan heb je het goed! De shuttles van nylon en de shuttles van veren zijn heel licht en door bijvoorbeeld een briesje kan hij zo het veld uitwaaien. Dit is niet heel handig tijdens een wedstrijd dus wordt het alleen binnen gespeeld.

 

Wat voor kleding?

Wat voor kleding dragen de mensen die aan deze sport doen eigenlijk? Net als bij tennis zijn er bij badminton een aantal kledingregels waar je je aan moet houden. Een paar voorbeelden zijn;

Je kleding mag niet afleidend zijn voor de tegenstander!
Je mag alleen het volgende aan doen;

 • een t-shirt of een polo
 • een short (atletiek broekje) of een rokje
 • een jurk
 • een lycra wielerbroekje, maar deze moet onder een rokje of een short
 • sportsokken en sportschoenen
 • haarband en/of polsbanden
 • bandages of medische hulpmiddelen (een brace)
 • als je in een paar speelt, dan moeten jullie dezelfde kleuren dragen (en hetzelfde soort motief)

badminton-pluim
De drie verschillende slagen

Bij badminton heb je drie verschillende soorten slagen om te gebruiken tijdens een
wedstrijd.

 1. De eerste is de serviceslag, deze is weer in drieën verdeeld; de lobservice, de korte service en de flickservice. Maar wat houden ze nu in? De lobservice wordt gebruikt om de tegenstander achter in het veld te houden. De korte service is er om ervoor te zorgen dat de tegenstander de shuttle hoog terug moet spelen. Als laatste is er de flickservice, hierbij lijkt het alsof je een korte service gaat doen maar net op het einde sla je de shuttle achter in het veld.
 2. De tweede is de verdedigende slag, ook deze is in drieën verdeeld; Er is de verdedigende clear, de smashreturn en de lob. De verdedigende clear is een slag waarbij degene de shuttle met een boog naar de andere achterkant van het veld slaat. De smashreturn is een onderhandse slag terug wanneer de tegenstander probeert te smashen. Een lob is wanneer de tegenstander de shuttle net over het net slaat en je de shuttle onderhands weer omhoog slaat.
 3. Als laatste hebben we de aanvallende slag; de meest bekende is de smash en de andere is de korte bal. De smash is wanneer je de shuttle in een rechte lijn naar de grond slaat bij de tegenstander. De korte bal is opgedeeld in de dropshot en de netdrop. Het verschil tussen de twee is dat de dropshot van achter in het veld net over het net wordt geslagen en de netdrop wordt vanaf voor in het veld net over het net geslagen.
Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.