';
Preloader logo
Beachvolleybal

Beachvolleybal

Beachvolleybal is een variant op de zaalsport volleybal. Het is een balsport waarbij het speelveld in twee gelijke helften is verdeeld, gescheiden door een net. Het grote verschil is dat beachvolleybal wordt gespeeld op een ondergrond van zand. Vaak wordt de sport beoefend op het strand, maar voor veel internationale toernooien wordt vaak een tijdelijk beachvolleybalstadion gebouwd op bijvoorbeeld een plein. Het voordeel hiervan is dat dat de wind minder invloed heeft op het spel en de wedstrijden hierdoor eerlijk blijven. Beachvolleybal lijkt in veel gevallen op de zaalvariant. Daarom wordt eerst het spel uitgelegd zoals deze gespeeld wordt in de zaalvariant. Vervolgens worden de verschillen tussen volleybal en beachvolleybal uitgelegd.

 

Het spel

Volleybal wordt gespeeld met een team dat bestaat uit zes spelers. Het team speelt vanaf zijn eigen zijde van het speelveld en probeert de bal aan de andere kant van het net op de grond te krijgen, binnen de speellijnen. Dit doe je door tegen de bal te slaan of tikken. Elke geslaagde poging of fout van de tegenstander levert een punt op en wie als eerste 25 punten weet te scoren wint de set. Wie als eerste drie sets wint, wint de gehele wedstrijd. Wanneer de stand eindigt in 2-2 zal de laatste en beslissende leg tot 15 punten gespeeld worden en wisselen de teams bij acht punten van kant.

De belangrijkste regels bij volleybal zijn:

 • Per beurt mag maar een keer per speler balcontact zijn
 • Een speler mag de bal niet twee keer na elkaar aanraken, behalve bij blokkeren
 • Elk team mag maximaal drie keer balcontact achter elkaar hebben, behalve bij blokkeren
 • De bal mag de ‘antennes’ of andere voorwerpen buiten het veld niet raken
 • De spelers mogen zowel de randen als het net niet raken
 • Zodra een team een punt scoort krijgt dat team recht van opslaan
 • Voor het begin van een nieuw punt mag een speler worden gewisseld met een maximum van zes keer per set.
 • Ieder team heeft in elke set recht op twee time-outs
 • Achterspelers mogen de bal niet over het net spelen als ze afzetten binnen de 3-meterzone en de bal zich op het moment van spelen boven de netrand bevindt.
 • Er mag geen aanvalsactie worden uitgevoerd als de libero (= een specialist in verdedigende acties zoals glijduiken en zijwaartse rollen) een bovenhandse pass geeft in de 3-meterzone.

Afwijkende kenmerken van beachvolleybal

Het belangrijkste verschil met zaalvolleybal is dat een team minder spelers kent. Bij internationale wedstrijden wordt een beachvolleybal wedstrijd gespeeld met twee mensen, maar op een lager niveau kan dit ook met drie of vier personen zijn. Verder zijn er geen vaste posities voor spelers in het veld, is er geen middenlijn waardoor een lijnfout niet mogelijk is en wordt de belijning gemaakt door het spannen van touwen. Hierbij is het gemakkelijker te beoordelen of de bal ‘in’ is, doordat de afdruk van de bal in het zand te zien is. Waar een blok niet als balcontact wordt gezien bij zaalvolleybal geldt dat bij beachvolleybal wel. Na een blok mag de bal nog maar twee keer worden aangeraakt voordat deze over het net wordt gespeeld. Daarnaast bestaat het spel uit maximaal drie sets (in plaats van 5), waarbij de eerste twee sets tot 21 punten gaan en de laatste tot en met 15 punten. Een set kan alleen met twee punten verschil gewonnen worden. Zoals eerder aangegeven spelen zon en wind een grote rol bij beachvolleybal en daarom wordt er na iedere zeven gespeelde punten van kant gewisseld.

Beachvolleybal in Nederland
In 2015 werd het wereldkampioenschap beachvolleybal gehouden in Nederland en dit heeft een boost gegeven aan de sport. Het aantal spelers stijgt explosief en hiermee ook het aantal toernooien, verenigingen en accommodaties. De verschillende competities en toernooien vinden meestal plaats van mei tot en met augustus.

De competities en toernooien waar je in die periode aan kan deelnemen zijn:

 • Junior Beachcircuit (voor jeugd van 12 tot 19 jaar op verschillende niveaus)
 • Mini Beachvolleybal (voor de jeugd tot 12 jaar om kennis te maken met beachvolleybal)
 • Nationale competitie (competitie waarbij je op basis van ranking punten wordt geschaald in een van de vier klassen. De beste 32 teams mogen deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen.)
 • NK Jeugd (voor jeugdteams, waarbij iedereen zich kan inschrijven. Je speelt tegen je eigen geslacht en er wordt gespeeld in leeftijdscategorieën <15, <17, <19, <21)
 • Toernooien (Het hele jaar zijn er diverse toernooien in verschillende categorieën.)

Sinds 1996 is beachvolleybal een Olympische sport. Tijdens de spelen in 2016 wist het Nederlandse duo Brouwer/Meeuwsen een bronzen plak te behalen en dit laat goed zien dat wij Nederlanders deze sport steeds interessanter beginnen te vinden. Naast de Olympische Spelen worden er ook elke twee jaar Wereld Kampioenschappen gehouden. Deze werden voor het eerst in 1997 gehouden.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.