Boulderen

Boulderen

Boulderen is een sport die steeds populairder wordt onder de mensen. Deze sport lijkt heel erg op gewoon klimmen, ook wel wandklimmen genoemd. Boulderen kan je in een klimhal uitproberen, daarnaast kan je ook in de vrije natuur deze sport beoefenen.

 

Het verschil

Boulderen is een klimsport, het is ook nauw verwand aan het wandklimmen. In tegenstelling tot het wandklimmen is bij boulderen geen harnas met een zekeringslijn in gebruik. Dit betekent dat je klimt zonder dat je ergens aan vast gezekerd bent. Hierdoor klim je ook niet hoger dan 3 meter van de grond.

Hoe werkt boulderen?

Je klimt met boulderen anders dan als je gewoon een wand zou klimmen met een harnas aan en een veiligheidslijn. Je blijft zo dicht mogelijk bij de muur om zo je kracht te kunnen besparen. Je plakt als het ware tegen de boulder aan. Een boulder is een kunstmatige rots waar klimhand- en voetstukken aan vast zitten gemaakt. Hoe meer ervaren en hoe sterker je bent, hoe gemakkelijker boulderen kan zijn.
Boulderen in een klimhal bijvoorbeeld dat is vaak wel op routes. Een makkelijkere route die je kan nemen of juist een moeilijkere. Bij sommige boulders die je kan beklimmen kan het zelfs zijn dat je achterover hangt. Hier moet je sterke vingers hebben om jezelf vast te houden. Aan je voeten kan je het beste klimschoenen doen. Deze zijn er speciaal voor gemaakt dat je beter grip hebt op de muren.
Boulderen in de vrije natuur is veel moeilijker omdat je niet goed kan zien waar je je vast kan houden. Hier moet je dus goed je evenwicht bewaren, zodat je rustig kan kijken waar je je wel of niet vast kunt pakken.

Competitie boulderen

Boulderen heeft ook competitiewedstrijden, er zijn twee soorten competities namelijk:

  • Après-travail; Bij deze wedstrijd vorm mogen de klimmers eerst op de reeds boulders oefenen, hier hebben ze een bepaalde tijd voor. Daarna moeten ze de bepaalde routes op de boulders afleggen, ze hebben hier soms wel uren voor.
  • A-vue of On Sight; De klimmers worden apart gehouden en in de wedstrijd hebben de klimmers een bepaalde tijd om een route te klimmen. Dit kan bijvoorbeeld zes minuten zijn, hierdoor moeten de klimmers creatief en behendig te werk gaan.

De wedstrijden worden door scheidsrechters gejureerd. De scores die ze krijgen hangen af van de prestaties die ze leveren. Hierbij wordt er bijvoorbeeld op de volgende dingen gelet;

Hoe vaak de klimmer een boulder voltooide

Het aantal pogingen de klimmers hebben ondernomen om deze boulders af te leggen

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.