';
Preloader logo
Honkbal

Honkbal

Voor het honkbalspel zijn een handschoen, een knuppel en een bal nodig. Alleen al in knuppels en handschoenen is er veel verschil in maten, gewichten en modellen. Ook voor het speelveld zijn materialen nodig, zoals honken, een thuisplaat en een werper plaat; deze zijn gemaakt van hard rubber en zijn altijd wit.

 

Waar komt Honkbal vandaan?

Honkbal heeft geen duidelijke oorsprong. Wel is in oude bronnen, zoals boeken, terug te vinden dat Baseball geleidelijk is voortgekomen uit Engelse volksspellen, zoals Stoolball en Rounders. Honkbal (in het Engels ook wel Baseball genoemd) is een team- en balsport die vooral populair is in de Verenigde Staten, Canada, Mexico, de Caraïben en in grote delen van Azië. Honkbal wordt ook wel de favoriete Amerikaanse tijdsbesteding genoemd. Honkbal is een van de meest gespeelde sporten ter wereld. In Europa is het een van de minder populaire sporten. In Nederland honkballen er ongeveer 25.000 tot 30.000 mensen. In de Verenigde Staten spelen miljoenen mensen honkbal!

Honkbalveld

Honkbal wordt gespeeld op een veld met daarop een aantal vaste punten. Er is een thuisplaat van waar wordt geslagen en er zijn drie honken die met de thuisplaat verbonden zijn door een vierkant in lijnen. De afstand tussen de honken is 27,5 meter. De lijnen vanaf de thuisplaat naar het 1e en 2e honk en de lijn vanaf de thuisplaat naar het 3e honk vormen de begrenzing van het speelveld. Dit speelveld eindigt in de verte met een achterlijn, het buitenveldhek, dat gemiddeld op ongeveer 100 meter afstand staat. In het midden van het gebied van de honken is tot slot een werperheuvel aanwezig, op 18,45 meter van de thuisplaat. Elk team heeft verder een dug-out en er zijn coach vakken aanwezig.

Basisregels

Elk team bestaat uit 9 spelers en in sommige gevallen een 10e speler als vaste
slagman/pitcher (designated hitter) in plaats van een speler die een slagbeurt doet. Elke speler krijgt dus meestal een slagbeurt in de aanvalsrondes en heeft in de verdedigingsrondes een specifieke taak in het veld. De catcher, degene die de ballen probeert te vangen, heeft verder extra beschermende kleding aan en de spelers die aan de beurt zijn om te slaan dragen op dat moment een slaghelm. Verder wordt er meestal op schoenen met spikes (scherpe punten onder schoenen) gespeeld voor extra grip.

De veldposities en taken bij honkbal zijn als volgt verdeeld:
Pitcher – degene die de ballen vanaf de werpheuvel naar de tegenstanders gooit;
Catcher – de achtervanger van de pitcher op de thuisplaat;
1e honkman – de bewaker van het 1e honk, om tegenstanders uit te tikken op het honk;
2e honkman – de bewaker van het 2e honk;
3e honkman – de bewaker van het 3e honk;
Korte stop (Short stop) – deze verdedigt het veld tussen het 2e en 3e honk met snelle vangballen;
Rechtsvelder (right fielder) – de verre man die hoge en verre ballen aan de rechterkant verdedigt;
Linksvelder (left fielder) – de verre man aan de linkerkant van het veld;
Middenvelder (center) – verdedigt het diepere middenveld.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.