Judo

Judo

Judo is begonnen als een Japanse zelfverdedigingskunst, dit was rond 1882, door Jigoro Kano.
Judo is een sport dat over de hele wereld wordt gedaan, ook is het een olympische sport.
Judo in Nederland komt voor in verschillende vormen volgens de Judo Bond, zes in totaal.

 

Dit zijn;

  1. Aangepast judo: dit is een vorm van judo voor mensen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking. De lessen en de oefeningen worden aangepast aan de beoefenaar(s), zodat zij de sport kunnen beoefenen.
  2. Judo in de zorg: dit is een vorm van judo voor kinderen die bij een jeugdinstelling zitten, in eenjeugddetentie-instelling, speciaal onderwijs hebben of het als onderdeel van hun dagbesteding kunnen doen. Dus ook voor die kinderen en tieners is judo mogelijk.
  3. Kata: de kata’s zijn de technieken, maar dan in een vaste volgorde om zo een stijlvorm te maken. Kata’s hebben ook bepaalde regels waar de beoefenaars zich aan moeten houden. Een kata kun je op verschillende manieren laten zien, bijvoorbeeld ‘controle’. Dit betekent dat je in die kata een aantal technieken laat zien waar je dus heel erg let op hoe goed jij de technieken kan doen. In dit geval is dat door je lichaam onder controle te houden.
  4. Topsport: de vorm topsport houdt in dat kinderen, jonge judoka’s, in het topsporttraject komen van de Judo Bond Nederland. Dit betekent dat deze kinderen al vroeg extra begeleiding krijgen.
  5. Veteraan: dit is een vorm voor judoka’s, aikidoka’s, jiujitsuka’s vanaf 30 jaar. Dit is dus een gemixt groepje voor de mensen die willen blijven bewegen.
  6. ZekerBewegen: dit is een vorm waarbij mensen in bepaalde leeftijdsgroepen trainingen volgen om te leren vallen en opstaan. Ze bouwen zo ook meer balans op doordat ze de spieren trainen om de balans te kunnen houden. Deze lessen worden gegeven door bijvoorbeeld judoleraren, hiervoor hebben ze een opleiding gedaan tot instructeurs.

Materiaal

Voor judo heb je niet heel veel nodig om te beginnen, maar wat je gelijk opvalt zijn de pakken. Deze pakken zijn er in het wit en in het blauw, het witte pak is in het algemeen het meest bekend.
Daarna heb je nog de banden bij judo, je krijgt een nieuwe band iedere keer als je een examen haalt. Dan heb je nog de zaal zelf. Wat je in een judozaal nodig hebt zijn allemaal matten, deze
zorgen ervoor dat je niet zo hard terecht komt op de grond als je wordt geworpen.

Een band behalen

Bij judo kun je banden halen, elke band heeft een andere kleur. De band geeft aan hoe ver je bent, dus hoe goed je de technieken beheerst, je morelen zijn en je respect hebt voor de ander. De kleuren gaan in een volgorde, die kan je hieronder zien. Van links naar rechts ben je steeds een band verder; witte band, gele band, oranje band, groene band, blauwe band, bruine band, zwarte band. Leer je na de zwarte band nog verder dan zijn er nog maar twee banden te halen, namelijk de rood-wit geblokte band en als laatste de rode band.

Judo-band

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.