';
Preloader logo
Schaatsen

Schaatsen

Wanneer in Nederland de temperaturen beginnen te dalen tot onder het vriespunt, komt bij velen de schaatskoorts weer opzetten. Veel Nederlanders leren al op jonge leeftijd schaatsen. Als het weer het niet toelaat om op natuurijs te schaatsen, dan gebeurt dit wel op één van de vele indoorbanen. Het is daarom ook niet zo gek dat enkele grote en bekende namen uit de schaatswereld, uit ons eigen land komen. Denk aan: Sven Kramer, Ireen Wüst, Renate Groenwold en ook Jan Blokhuijsen.

 

Hoe is schaatsen ontstaan?

Uit vondsten blijkt dat de mens in de prehistorie al probeerde om ijsvlakten sneller over te steken, waarbij dierlijke botten als schaatsen werden gebruikt. de oudste vondsten van schaatsen dateren van rond 1225 uit dordrecht en amsterdam. rond 1800 werden met name in Friesland en Groningen kortebaanwedstrijden verreden. Op dat moment waren er drie typen schaatsen: de Hollandse krulschaats, de Zuid-Hollandse baanschaats en de Friese schaats. de laatste was bedoelt voor hardrijden en de andere twee meer om te zwieren. In 1882 werd de koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (kNSB) opgericht als overkoepelende organisatie voor het schaatsen. Tegenwoordig zijn het langeen kortebaanschaatsen, shorttrack, kunstrijden, marathonschaatsen, schoonrijden, skaten en toerschaatsen in de kNSB vertegenwoordigd. 10 jaar na de oprichting van de kNSB werd de internationale schaatsunie (ISU) opgericht, vanwege de behoefte aan internationale regels. Tijdens het eerste wereldkampioenschap in 1893 werd Jaap Eden wereldkampioen hardrijden.

Principe en techniek

Schaatsen is mogelijk doordat het ijzer onder de schoen met weinig wrijving over het ijs kan glijden. Een schaatser kan sturen door de schaats te kantelen, waardoor de rand van het ijzer in het ijs ‘graaft’. Hierdoor verandert de wrijving en is het mogelijk om van richting te veranderen. Een goed uitgevoerde schaatsslag is een vloeiende beweging waarbij de onderstaande stappen in elkaar overgaan:
• afzet met linkerbeen / valbeweging naar rechts
• Neerzetten rechterbeen / achterlangs bijhalen linkerbeen
• afzet met rechterbeen / valbeweging naar links
• Neerzetten linkerbeen / achterlangs bijhalen rechterbeen
Bovenstaande bewegingen wordt alleen gebruikt om rechtuit te schaatsen. Bij het nemen van een bocht maken schaatsers een zogenaamde overstap. Hierbij wordt afgezet met het rechterbeen, dat vervolgens voorlangs over het linkerbeen wordt geplaatst. Na het strekken van het linkerbeen wordt dit been naast het rechterbeen neergezet, waarna de cyclus weer opnieuw begint.

Wedstrijdschaatsen

Naast het langebaan, kortebaan, shorttrack en marathonschaatsen, zijn ook kunstschaatsen en schoonrijden disciplines binnen het wedstrijdschaatsen op een indoorbaan. Ook zijn er wedstrijden op natuurijs zoals de Elfstedentocht en het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs. deze wedstrijden zijn echter afhankelijk van strenge winters. Hierom worden deze wedstrijden zeer onregelmatig gereden. Zo was de laatste Elfstedentocht op 4 januari 1997! de bekendste discipline in het wedstrijdschaatsen is langebaanschaatsen. Hierbij rijden de schaatsers in paren op een baan van 400 meter en wordt er per ronde op het rechte stuk gewisseld van baan. Bij allround wedstrijden wordt op basis van de tijden op verschillende afstanden een klassement opgemaakt. de afstanden die in het langebaanschaatsen verreden worden zijn: 500, 1000, 1500, 3000, 5000 en 10000 meter. Een nieuw onderdeel in het langebaanschaatsen is de ploegenachtervolging. Hierin nemen teams van drie of vier rijders het tegen elkaar op, waarbij de tijd van de laatste rijder telt. Binnen het langebaanschaatsen zijn de wedstrijden verdeeld in: clubwedstrijden, baanwedstrijden, gewestelijke wedstrijden en nationale wedstrijden. Club- en baanwedstrijden rijdt een beginnend schaatsers het meest. Met clubwedstrijden doen alleen schaatsers van dezelfde club mee en aan baanwedstrijden doen alle clubs die op een bepaalde ijsbaan schaatsen mee. Voor gewestelijke wedstrijden moet je uitgenodigd worden en dit geldt ook voor de nationale wedstrijden. Wanneer je aan nationale wedstrijden en het Nederlands kampioenschap meedoet zijn er ook nog enkele grote toernooien waarvoor je in aanmerking kunt komen zoals het Europees kampioenschap (allround), Wereldkampioenschap en de Olympische Winterspelen.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.