Schoonspringen

Schoonspringen

Schoonspringen is een watersport waar je in het water springt vanaf een platform of een plank. Hierbij word je door een jury beoordeeld op je sprong.

 

Sprongen

• 1- en 3-meterplanken
• 5-, 7,5- en de 10-metertoren

Synchroonspringen

In 1994 werd ook het synchroonspringen geïntroduceerd. Hierbij springen twee spring(st)ers gelijktijdig van een plank of platform en maken dan synchroon dezelfde sprong.

Richtingen bij het schoonspringen

Bij het springen kun je 4 richtingen op springen, die allemaal een eigen naam hebben. Je hebt achterwaarts, voorwaarts, contra en binnenwaarts. Voorwaarts en achterwaarts springen spreken voor zich, maar de andere twee zijn wat ingewikkelder. Bij een contra-sprong spring je naar voren maar leun je achterover zodat je achterover draait. Bij een binnenwaartse sprong sta je achterstevoren met je hakken over de rand. Je springt achteruit maar je draait voorover.

De richtingen waar je in kunt springen worden met de cijfers 1 tot en met 6 aangeven.
Hier staan ze uitgeschreven:
1=voorwaarts
2=achterwaarts
3=contra
4=binnenwaarts
5=schroef
6=handstand

Een schroef is een sprong waarbij de persoon draait, je kunt het zien als een pirouette in de lucht.

In je sprong kun je bepaalde houdingen aannemen,
deze worden aangeven met de letter:
A=gestrekt
B=gehoekt
C=gehurkt
D=vrije houding

Elke sprong heeft hierdoor dus een code, deze wordt van tevoren aangegeven. Wat kun je nog meer met zo’n code? Hiermee kun je de moeilijksheidsgraad aangeven. Dit betekent dat het laat zien hoe moeilijk de sprong is die je gaat doen. Hoe moeilijker de sprong is hoe sneller je score omlaag kan gaan als je een foutje maakt.

Score

Je sprong wordt op de onderdelen beoordeeld, dit wordt gedaan door een jury. Die jury bestaat uit 5 tot 7 juryleden die je allemaal een cijfer geven, hier wordt het gemiddelde ervan je score. De te geven cijfers gaan van 0 tot 10, waarbij 10 geweldig is. De jury beoordeelt op de sprong, dit doen ze door op bepaalde factoren te letten in de sprong.

Deze factoren zijn;
• techniek
• elegantie
• souplesse
• hoogte
• afstand en netheid

Drie leuke feitjes!

• Schoonspringen is al een onderdeel van de Olympische Zomerspelen sinds 1904!
• Celine van Duijn, ze behaalde tijdens het EK in Edinburgh op 8 augustus 2018 een historische gouden medaille op de 10-meter toren bij de dames.
• Edwin Jongejans, hij was in 1991 de eerste wereldkampioen op de 1-meterplank.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.