';
Preloader logo
Snowboarden

Snowboarden

Snowboarden is een wintersport, die misschien wel onder de extreme sporten kan worden weggezet. Origineel komt het snowboarden van surfers die een houten plank aan hun voeten hadden vastgebonden, om zo door de losse sneeuw van de berg af te glijden. Sindsdien is er veel aan het snowboard veranderd. Ze hebben een ronding gekregen met stalen kanten, zodat men ook op geprepareerde banen kan. Net als andere wintersporten kan snowboarden gevaarlijk zijn en is de kans op ongelukken relatief hoog.

Disciplines

Bij snowboarden zijn er verschillende sub disciplines te onderscheiden, namelijk; freeride, freestyle en alpineboarden. De bekendste disciplines zijn waarschijnlijk de freestyle en alpineboarden. Bij freestyle doe je stunts, tricks en sprongen. Dit gebeurt meestal op rails, boxen of halfpipes in een snowpark, maar je kunt ook freestylen zonder toestellen. Deze vorm van snowboarden lijkt vrij veel op skateboarden. Bij alpineboarden gaat het om snelheid en bochtenwerk. Tijdens wedstrijden worden snelheden van de rond de 100km per uur gehaald. De wedstrijden zijn vergelijkbaar met de slalomraces bij het skiën. Daarnaast heb je ook nog de freeride. Dit is snowboarden naast de pistes, waar je in de losse poedersneeuw terecht komt. Dit kan heel gevaarlijk zijn en wij van Surfkids raden het ook niet aan om buiten pistes te gaan snowboarden!

Wedstrijden

Er zijn voor het snowboarden open wedstrijden en FIS wedstrijden. De open snowboard wedstrijden zijn voor jeugdige snowboarders een belangrijke springplank naar een nationale en internationale snowboard carrière. In Nederland worden op banen zoals Snowworld en Skidome regelmatig open wedstrijden gehouden. Wanneer je 15 jaar of ouder bent kun je en FIS licentie aanvragen en meedoen aan de zogeheten FIS wedstrijden. Deze wedstrijden worden georganiseerd door de internationale ski federatie. Wedstrijden zoals de Wereldbeker, Wereldkampioenschappen, Olympische Winterspelen en de Winter X-Games, zijn goede voorbeelden van FIS wedstrijden. Om aan zulke kampioenschappen mee te doen moet je niet alleen in het bezit zijn van een FIS licentie, maar ook in het bezit zijn van een wedstrijdlicentie. Daarnaast moet je voldoen aan de limieten die zijn gesteld voor deze wedstrijden.

Onderdelen

Freestyle Snowboarden en Alpineboarden zijn disciplines van waaruit wedstrijden gereden kunnen worden. Daarnaast is er een wedstrijdvorm die eigenlijk bij beide disciplines niet echt past. Boardercross is een vorm waarbij 4 tot 6 deelnemers tegelijk door het parcours boarden, die uit kuipbochten, scherpe bochten en hoogteverschillen bestaat. Beide disciplines hebben hierbij voordelen. Beide disciplines hebben daarnaast nog weer hun eigen onderdelen. Bij het alpineboarden zijn dit:
• (kleine) Slalom: De standaard slalom met als verschil dat de gates horizontaal verder uit elkaar staan. De bedoeling is dat snowboarders zo snel mogelijk een parcours afleggen waar kunstmatige hindernissen (poorten/palen) in zijn verwerkt.
• Reuzenslalom: Hierbij worden de bochten nog groter gemaakt dan bij de standaard slalom.
• Parallelle slalom: Hierbij racen 2 snowboarders rechtstreeks tegen elkaar, aan de hand van tijd.
• Parallelle reuzenslalom: Net zoals de reuzenslalom, maar dan met het principe van de parallelle slalom waar snowboarders tegen elkaar racen Bij het freestyle boarden zijn er de volgende onderdelen:
• Halfpipe: Een ‘halve pijp’ waarin oefeningen worden gedaan. Hierbij wordt gekeken naar de hoogte van de sprong, de moeilijkheid van de trick en de landing
• Slopestyle: Een parcours van kickers, gaps, rails en big jumps achter elkaar
• Big air: op enorme schansen worden vaak de allergrootste en technisch moeilijkste tricks uitgevoerd

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.