Surfen

Surfen

Surfen als sport of gewoon als hobby? Je begint bij de basis en misschien verandert de hobby wel in een sport. Hoe dan ook is surfen een leuke bezigheid waar je met vrienden mee bezig kunt zijn of juist om nieuwe vrienden te maken. Daarbij is het ook een goede workout 😉

 

Verschillende vormen van surfen

Er zijn drie verschillende vormen van surfen. Twee daarvan zijn:

  1. Kitesurfen:

    Kitesurfen is surfen met een vlieger. De vlieger, meestal een matrasvlieger zoals ze dat noemen, zit met een harnas aan je vast. Ook zit er aan de vlieger een soort trapeze stok, hiermee kun je de vlieger besturen. Deze manier van surfen werkt alleen goed als er wind staat en je de vlieger in de wind kan houden. De wind zorgt ervoor dat jij met de surfboard over het water kan. Aan je board zitten ook voetstukken vast, hierdoor kun je je board makkelijker besturen. Nog een reden: Als de wind sterk blaast dan kun je een stuk de lucht in gaan. De voetstukken zijn dan zeer handig want hierdoor kun jij je board meenemen de lucht in.

  2. Golfsurfen:

    Dit is de meest gebruikelijke vorm van surfen. Je gebruikt hier alleen een board, deze kan verschillen per persoon. De één wil graag een langer, korter, lichter of zwaarder board dan de ander. Ook ligt het er aan of je een beginner bent of al een ervaren surfer. Veel van de vormen van de surfplanken hebben dan ook bijnamen, bijvoorbeeld het ‘funboard’. Bij deze vorm van surfen moet je leren gebruik te maken van de golven, deze zorgen ervoor dat je vooruit komt. Dit noemen ze ook wel ‘een golf pakken’, waarbij je op de golf zit.

Leren surfen:

Surfen kun je zelf leren, maar een paar lessen zijn nooit weg. Je kunt op verschillende manieren lessen volgen. Namelijk bij een strandclub, een surfschool of op een surf camping. Dan is er nog de keuze of je in Nederland die lessen gaat nemen of in een ander land. Ga je bijvoorbeeld met je ouders op vakantie naar Portugal, dan kun je daar kijken of er een surfschool in de buurt is waar je een paar lessen kunt gaan volgen. De lessen zijn handig om te volgen, hier leer je eerst op het droge. Je krijgt dan te horen hoe je te werk gaat en hoe je het makkelijkste kunt proberen op te staan. Daarbij leer je hoe je het beste kunt inschatten wanneer je een golf kunt pakken of tot hoe ver je op je plank moet liggen. Natuurlijk kun je het ook zelf uitvinden, maar dit is vaak wat moeilijker. Als het niet gelijk lukt dan geeft dat niks, er komen altijd nog meer golven en dan kun je het nog eens proberen.

Surfers woordenboek

Veel surfers hebben hun eigen taal om dingen te beschrijven, online kun je deze opzoeken. Doordat de eerste surfers geen Nederlanders waren, is het wel logisch dat deze termen in het Engels zijn. De termen die ze gebruiken zijn meestal vanzelfsprekend. Hieronder staan wat voorbeelden;

  • Clean waves: ook wel nette golven, dit zijn golven die constant zijn en het makkelijkst.
  • Choppy waves: dit zijn golven die niet netjes zijn en deze zijn ook moeilijk te voorspellen.
  • Duck dive: hier duik je, net als een eend doet, onder het wateroppervlak. Zo duik je onder de golf door en word je dus niet meegenomen naar het strand.
  • Gnarly: dit is een benaming voor heftige golven of situaties.
Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.