Survival

Survival

Survival is Engels voor overleving. Dit is vaak een tocht of training in de natuur waarbij deelnemers met zeer weinig middelen moeten proberen te overleven.

 

Soorten survival

Je hebt twee soorten survival; een competitieve wedstijdsoort en eentje waarbij je echt de wildernis in gaat. Hieronder staan de twee soorten survival uitgelegd.

Survival in de wildernis:

Deelnemers hiervan proberen te overleven midden in de natuur, dit met zo min mogelijk middelen. Dit betekent dat ze het minimale willen meenemen aan luxe gadgets. Op deze tochten worden er vele dingen gedaan maar voornamelijk zijn het lange wandelingen. Tijdens de tocht kan er gevaren worden met kano’s en met vlotten, er wordt gevist en gefietst (met mountainbikes). Survivaltochten zoals hierboven beschreven worden vaak gedaan in landen met gebergtes en heuvellanden, zoals de Ardennen, de Alpen en in Scandinavië.

Er zijn meerdere organisaties die zulke survivaltochten organiseren. De organisatie zal je laten weten wat voor spullen je nodig hebt in je uitrusting, dit verschilt namelijk per gebied en survivaltocht.

Competitief survival:

Dit wordt vaak een survivalrun genoemd, deelnemers moeten een parcours afleggen. In 1988 is de survivalrun uitgevonden in Nederland, dit was in Beltrum. Een parcours heeft allemaal hindernissen, het kan daardoor ook wel als moeilijke obstakelloop worden gezien. Er zijn tijdens een survivalrun twee soorten hindernissen, de natuurlijke hindernis en de hindernis die door mensen is aangelegd.

Een wedstrijdparcours kan variëren van 5 tot 25 kilometer, met 30 tot wel 60 hindernissen die je tegenkomt. Er zijn best strenge regels en als je niet alle hindernissen haalt, kan je deelnemersbandje worden doorgeknipt. Hierdoor kan het zijn dat je straftijd erbij krijgt of dat je op de uitslagenlijst onder de deelnemers wordt geplaatst die wél alle hindernissen hebben gehaald. Parcoursen verschillen per klassement en per leeftijdsgroep in moeilijkheidsgraad.

Als uitrusting voor een survivalrun heb je niet veel nodig, maar handig om te kopen zijn trailschoenen. Deze schoenen hebben een betere grip op gras en modder dan gewone hardloopschoenen. Een strakke, flexibele broek is ook heel handig om beter te kunnen bewegen tijdens een hindernis. Bij koude temperaturen wordt aangeraden thermokleding aan te doen.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.