';
Preloader logo
Voetbal

Voetbal

Het spel

Voetbal is een balsport die wereldwijd beroemd is. Met voetbal is het doel om de bal in de goal van de tegenstander te krijgen. Je mag met elk deel van je lichaam de bal aanraken, alleen niet met je handen en armen. Voetbal wordt vooral gespeeld met de voet, maar ook wordt de hoofd gebruikt en dat noem je een kopbal. Je mag tijdens het spel niet de bal vast klemmen, oftewel niet tussen de benen vasthouden, erop gaan liggen, etc. daarentegen mag de goal keeper (doelverdediger) wel deze dingen doen, zoals zijn handen/armen gebruiken, of de bal vast klemmen. Voetbalspelers hebben speciale schoenen aan, onder deze schoenen zitten noppen, hierdoor kan je beter uit de voeten op het grasveld.

 

Geschiedenis

De moderne vorm van voetbal is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. In Engeland is ook het oudste professionele voetbal team opgericht. Deze voetbal club heet: Notts County FC. In 1904 ontstond de FIFA (Fédération Internationale de Football Association) en in 1954 de UEFA ( de Union of European Football).

Hou jij van voetbal???

Voetbal is de meest gespeelde sport van de wereld. Er werd voor het eerst gevoetbald in Engeland. De eerste voetbalclub in Nederland was de Haarlemse Football Club (HFC). Voetbal is een sport waarbij twee ploegen een wedstrijd spelen op een groot veld. Een ploeg bestaat uit 1 keeper en 10 veldspelers. Bij voetbal is het de bedoeling dat je de bal in het doel van de tegenstander krijgt. Je mag de bal aanraken met je voet, hoofd of een ander lichaamsdeel, behalve met je armen en handen. Een scheidsrechter kijkt toe of iedereen zich aan de spelregels houdt. Hij heeft hierbij hulp van twee grensrechters omdat hij natuurlijk niet alles kan zien wat er op het veld gebeurt. De scheidsrechter loopt op het veld, de grensrechters lopen ernaast. Iedereen kan voetbal beoefenen. Over het algemeen spelen mannen vaker voetbal, maar vrouwen kunnen net zo goed zijn als mannen!! Daarnaast is er G-voetbal voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking.

Wat heb je aan bij voetbal?

  • Shirt met korte mouw
  • Kort broekje
  • Sokken
  • Scheenbeschermers (als bescherming voor je schenen)
  • Voetbalschoenen

Als het heel erg koud is, kun je natuurlijk een shirt met lange mouwen en een maillot onder je broekje dragen. Voetbal is ontstaan in England en vandaag de dag worden Nederlandse voetbaltermen nog vaak in het Engels genoemd.
Verdediger = back
Doel(punt) = goal
Hoekschop = corner
Snelle tegenaanval = counter
Aftrap  = kick-off
Vrije trap = free kick
Met de handen of armen de bal aanraken = hands
Doelman = keeper
Buitenspel = offside
Scheidsrechter = referee
Strafschop = penalty
Bal overspelen = pass
Al glijdend de bal wegspelen voor de tegenstander = sliding
Glijdende beweging met de voet naar de bal = tackle

 

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.