';
Preloader logo
Waterpolo

Waterpolo

Waterpolo is een teambalsport die zwemmend wordt uitgeoefend. Halverwege de 19e eeuw is deze sport ontstaan als de ‘watervariant’ van handbal of rugby. Bij waterpolo is het de bedoeling om een bal zo vaak mogelijk in het doel van de tegenpartij te werpen. De combinatie van zwemmen, werpen, maar ook tactisch spelen is zwaar, maar maakt deze sport ook heel leuk!

Hoe is waterpolo ontstaan?

Het is niet bekend hoe waterpolo precies is ontstaan. In 1877 zou de eerste wedstrijd zijn gespeeld, waarna de sport in 1885 is erkend. Engeland heeft er in 1888 voor gezorgd dat er een waterpolocommissie werd opgericht en zorgde voor het eerste nationale kampioenschap. Na het vaststellen van de regels is de sport naar Amerika gebracht en steeg de populariteit. Er zijn diverse waterpolo toernooien, maar de grootste internationale toernooien zijn het Wereldkampioenschap, Europees kampioenschap en de FINA World League. Sinds 1900 is waterpolo een olympische sport voor mannen. Pas in 2000 maakten de vrouwen hun olympisch debuut.

Team en uitrusting

Een waterpolo team bestaat uit 6 veldspelers en een keeper. Alle spelers dragen een cap, waaraan je kan zien wie bij welk team hoort, maar ook wie de thuisspelende ploeg is. De thuisspelende ploeg heeft namelijk een witte cap en het uitspelende team een blauwe. Aan de cap zitten oorbeschermers, die de oren van waterpoloërs beschermt tegen de grote druk van ballen. Ook dragen veel spelers een gebitbeschermer. Daarnaast is er speciale zwemkleding beschikbaar die dubbel zo dik is als gewone zwemkleding en is het dragen van een zwembril niet aanbevolen. Voor waterpolo wordt er gebruik gemaakt van een speciale bal. Deze heeft veel grip, waardoor het mogelijk is om deze bal met 1 hand vast te houden. Deze grip is noodzakelijk omdat een waterpolo bal voor mannen net zo groot is als een voetbal. Tijdens de wedstrijd is het niet toegestaan om deze met 2 handen vast te houden en zonder een goede grip zou dit onmogelijk zijn.

De wedstrijd

Een waterpolo wedstrijd is verdeeld in 4 periodes, waarbij de spelers na 2 periodes wisselen van helft. Afhankelijk van de leeftijd van de spelers, het competitieniveau en het land duren deze 3 tot 8 zuivere minuten. Dit houdt in dat bij een overtreding de tijd stil wordt gezet. Bij de meeste wedstrijden moet er binnen 30 seconden een schot op het doel zijn geweest, anders gaat de bal naar de tegenstander!

Tijdens de wedstrijd mogen spelers wisselen via het terugkomvak. Het nadeel is dat de wisselende partij even in de minderheid is, omdat diegene die niet meer speelt zichtbaar boven water moet komen in dit vak. Wanneer er na 4 perioden een gelijke stand is, terwijl er een winnaar vereist is, worden er strafworpen genomen. De waterpolo kent sinds enkele jaren geen verlenging meer!

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.