';
Preloader logo
Windsurfen

Windsurfen

Er zijn verschillende sporten die je op en in het water kunt beoefenen. Windsurfen is één van de sporten die je op het water kunt uitoefenen. Waarschijnlijk heb jij vast wel eens een windsurfer op het water gezien. De zeilen vallen vaak van een afstandje al snel op. Kende jij deze sport al of heb je het al eens geprobeerd?

 

Herkomst van Windsurfen

Windsurfen bestaat nog relatief kort. In 1969 is deze sport uitgevonden door twee Amerikanen. Destijds werd de sport plankzeilen genoemd. Dit heeft er mee te maken dat windsurfen veel weg heeft van het zeilen omdat je veelal dezelfde manoeuvres maakt. Ondanks de overeenkomsten is windsurfen wel een compleet andere discipline met eigen unieke kenmerken.

Nadat de sport in Amerika is uitgevonden duurde het even voordat de sport in Nederland populair werd. Joop Nederpelt introduceerde eind jaren ’70 de sport in ons land en begin jaren ’80 werd de sport steeds populairder. Sinds 1984 is windsurfen een Olympische sport en wist je dat op de eerste Olympische spelen waar windsurfen was toegevoegd een Nederlander heeft gewonnen? Stephan van den Berg wist hier in het eindklassement op de eerste plek te eindigen. Aan het einde van het jaar 1984 is hij dankzij deze prestatie verkozen tot Sportman van het Jaar. Ook in de latere jaren wist Nederland goede resultaten te behalen. Zo werd Dorian van Rijsselberghe in 2012 en 2016 Olympisch kampioen.

Materialen

Voor het windsurfen heb je diverse materialen nodig. Om te kunnen windsurfen bestaat je uitrusting uit een surfplank, zeil, giek en een mast. De surfplank is een van de basismaterialen van de surfuitrusting. Deze kun je in verschillende maten en gewichten krijgen, afgestemd op wat een windsurfer precies wilt doen. Onder de surfplank vind je een vin, deze kun je als beginner ook uitbreiden met een zwaard zodat je minder snel afdrijft.

De mast is de verbinding tussen de surfplank en het zeil. Deze klik je in de surfrail die zich op de surfplank bevindt. De giek is ook wel het stuur van de surfplank. Met de giek kun je het zeil sturen en de richting bepalen die je op wilt. Het zeil is zeer belangrijk. Zonder het zeil kom je niet vooruit. Deze zit vast aan de mast en giek en er zijn verschillende zeilen te krijgen voor verschillende disciplines. (Wind)Surfers dragen vaak een wetsuit die warmte en bescherming biedt aan het lichaam. Ook zijn er speciale surflaarzen of -schoenen te krijgen voor windsurfers. Gevorderde surfers maken tevens gebruik van een trapeze. Deze verlicht de belasting van de armen. De trapezelijn heeft meestal een vaste lengte, maar kan soms onder het varen verstelbaar zijn. Beginnende surfers kunnen ervoor kiezen om handschoenen te dragen om de druk op de handen te verlichten. Het nadeel van handschoenen is echter wel dat de greep wordt belemmerd en onderarmen snel vermoeid raken.

Windsurfen in Nederland

Ondanks de koude wateren is windsurfen in Nederland een populaire sport. Nederland is een kustland en in het binnenland zijn wij voorzien diverse meren. Hierdoor kan eigenlijk in het hele land veel worden gewindsurft. Je komt de windsurfers ook op alle Nederlandse meren tegen en dat is niet zo heel erg gek want er is vaak genoeg wind om te kunnen surfen.

Daarnaast helpt het ook mee dat je bijna overal in Nederland mag windsurfen. Er zijn enkele spots in het Binnenvaart Politiereglement opgenomen waar dit niet mag, zoals het Amsterdam-Rijnkanaal. Het is daarom wel altijd verstandig om een plek te checken voor je ergens gaat windsurfen. Daarnaast is het handig om een plek op te zoeken die past bij je niveau.

Heb jij wel eens gewindsurft? Of trekt één van de andere watersporten je meer aan?

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.