';
Preloader logo
Mailtips

Mailtips

Het sturen van een e-mail, iedereen weet toch wel hoe dat moet?
Vast wel, maar er zijn altijd een paar kinderen die het nog nooit gedaan hebben en graag willen weten hoe je dat precies moet doen. Er zijn vast ook kinderen die vaak genoeg een mailtje sturen maar bijvoorbeeld niet weten hoe je een bijlage (een plaatje of een ander bestand) mee kunt sturen. Daarom zullen we voor jullie uitleggen hoe het e-mailen nou precies in elkaar zit. Ook moet je oppassen voor virussen! Je kunt ze via mail heel makkelijk oplopen! Hieronder zullen ook een paar tips volgen over hoe je moet oppassen voor een virus.

Een mailtje versturen.

Wil je een mailtje sturen naar een vriendje of vriendinnetje, dan moet je op “nieuw bericht” klikken. Dan komt er een schermpje waar je dingen moet invullen. Bij “aan” of “to” moet je het e-mailadres invullen van degene naar wie je graag een mailtje wilt sturen. Je kunt bij “onderwerp” of “subject” even in het kort vertellen waar het berichtje over gaat. Je vriendje of vriendinnetje die het bericht ontvangt, leest dit zinnetje voor hij of zij het berichtje opent. Het is een soort titel voor het berichtje. Daarna kun je gewoon in het witte tekstvlak je verhaaltje typen. Wil je nog een plaatje of iets anders mee sturen, kun je dit toevoegen aan je mailtje. Klik op “bijlage” of “attachement”. Dan moet je op “bladeren” of “browse” klikken. Je moet dan het documentje opzoeken dat je graag mee wilt sturen. Heb je hem gevonden, klik je op “ok” en “attach” of alleen op “bijlage”. Je ziet dan de naam van de bijlage bij je berichtje verschijnen. Wil je het berichtje aan meer vriendjes en vriendinnetje sturen? Dan kun je achter CC de andere e-mailadressen typen. Allemaal achter elkaar met een komma tussen elk adres. Wil je dat niemand, naar wie je een berichtje stuurt, weet naar wie je allemaal hetzelfde mailtje stuurt? Dan moet je al die adressen achter BCC zetten. Dan klik je op “versturen” of “sent”. Zo kun je dus een mailtje sturen! Hartstikke makkelijk toch?

Een mailtje ontvangen.

Hoe ontvang je een mailtje? Je krijgt alle je berichtjes automatisch binnen, of  je moet eerst nog even op de “ontvang” knop drukken. Of op de “receive” knop in het Engels. Je ziet dan aan de dichte envelopjes dat ze nog niet gelezen zijn, of geopend. Je kunt op het bericht klikken of dubbel klikken en dan krijg je het hele berichtje te zien. Als er een paperclip in het berichtje zit, dan is er een bijlage bij het berichtje gevoegd. Als je op het paperclipje klikt, kun je zien welke bestanden er allemaal zijn toegevoegd. Wil je er eentje openen, druk je erop. Je kunt het meteen openen of eerst opslaan op je computer en daarna openen.

Opgepast voor virussen!!

Als je een mailtje ontvangt moet je heel erg oppassen voor een virus. Tegenwoordig komen de meeste virussen op de computer via e-mail. Ook al heb je een virus scanner, ze kunnen toch nog altijd binnendringen. Meestal via een bijlage. Als een bijlage een virus bij zich heeft, moet je hem niet openen. Als je de bijlage opent heb je het virus al op de computer. Maar hoe weet je nou of een mailtje een virus bij zich heeft? Dat is heel moeilijk te zien. Er zijn zo veel verschillende virussen, dat kun je nooit allemaal onthouden. En elke dag komen er weer nieuwe bij. Maar wat kun je doen om te voorkomen dat je een virus op je computer krijgt via mail?
Als je een berichtje krijgt van een onbekend iemand of is het reclame, dan kun je dit mailtje het beste meteen verwijderen. Je klikt op het berichtje en drukt op “delete” of “verwijderen”. Krijg je een “vreemd” berichtje van iemand en vertrouw je het niet? Dan kun je het beste het document uit de bijlage van het mailtje eerst opslaan. Dan, voor je het opent, druk je op het bestand met je rechtermuis knop. Dan komt er een balkje met onder andere “scan for viruses” als keuzemogelijkheid. Die klik je aan. Het document wordt dan gescand. Er wordt dan gekeken of een document een virus heeft.  Het is verstandig om de virusscanner om de zoveel tijd even up te daten. Dan wordt de virusscan weer vernieuwd en kan dan nog meer virussen vinden.

 

Igor

Hoi, ik ben Igor en sta beter bekend als de ‘uitsmijter’ van Surfkids.